Plankeværket

Om maleren

John Busk-Jepsen f. 1945

John Busk-Jepsen f. 1945

Det hele begynder med at jeg får fat i nogle gamle skilderier til en billig penge hos H. A. Buhl, en glad handelsmand i Leby, 5 km herfra.

Jeg kan ikke lade være med først at lege med de gamle motiver, men pludselig er det hele væk, eller der er en rest tilbage som der kan arbejdes videre med. Det kan være en god idé at vende billedet på hovedet og se om det giver noget.

Ofte er der tale om en vision i en selv som vil ud i lyset, og måske lykkes det efter mange forsøg. Det kan dreje sig om et ansigt, en himmel, et hus, en hændelse, osv. Mærkeligt nok synes der at være tale om erindringsglimt, måske citater fra billeder man engang har set, som engang hang på væggene de steder man er kommet i forskellige hjem, på museer osv. Man kan godt føle sig som en slags platoniker. Platon mente jo at al erkendelse har sin rod i erindringen.

Endelig gælder det også om erindringen at den lærer os håbets sprog. Den er et skridt tilbage fremad.( “Ein Schritt zurück vorwärts”) – og dermed et skridt fra det græske til det kristne.

Mine billeder bliver til i mit malerrum. Jeg færdes ikke ude i naturen med staffeli, mm. Jeg nyder meget at være i mit lille malerrum som er bygget op mod kirkemuren hvor den sydlige hovedindgang til Bregninge kirkegård har været gennem mange århundreder.

Gennem mit lille vindue har jeg et kig ned i præstegårdens store have med gamle vidunderlige træer. Når piben er tændt, musikken lyder i baggrunden og farverne er sat på paletten, kan legen begynde.

Peter Laugesen har et digt som jeg godt kan lide. Det skildrer sangens og ordets sted, men det skildrer også mit sted:

Akryl på lærred 40 x 60

Akryl på lærred
40 x 60

jeg vil sno en streng
af hverdagsord
og fire mig ned
i helvede
der vil jeg fæstne den ene ende

så vil jeg som en fakir
kaste den op og klatre til himmels
og fæstne den anden ende der

så vil jeg klatre ned til jorden igen
og her på den streng spille min sang

(Kulttur, Borgen 1990)

Mellem himmel og helvede, in between, i mødet mellem evighed og timelighed, mellem frihed og nødvendighed, mellem endelighed og uendelighed, kan øjeblikket opstå, nuet som forener fortid og fremtid og gør tilværelsen beboelig.

Ofte kan jeg ikke lade være med at føje nogle ord eller citater ind i billederne for ligesom at standse beskueren. Det drejer sig om ord og citater fra kunstnere og tænkere som altid er med på vejen.

Nuvel, kære ven, god fornøjelse med billederne, og kom gerne med en kommentar.

Akryl på lærred 25 x 35

Akryl på lærred
25 x 35